Search
Close this search box.

ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΣΧΗΜΑ

Κύριο κίνητρο σχηματισμού του εταιρικού σχήματος του Έργου «ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΤΟΠΟΙ» ήταν η ανάγκη ανάδειξης και προβολής μιας συνιστώσας κοινής στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και της Κύπρου, αυτής της αρχαιο-μεταλλευτικής/μεταλλουργικής δραστηριότητας, η οποία δεν έχει τύχει της αναγνώρισης που της αρμόζει. Το Εργαστήριο Παλαιοπεριβάλλοντος και Αρχαίων Μεταλλικών Δομών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (ΕΦΑΚΥΚ), ο Δήμος Σίφνου, που έχουν μακρά συνεργασία από το παρελθόν, η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας (ΕΜΑ) του Πανεπιστημίου Κύπρου και η Κοινότητα Ασγάτας (Επαρχία Λεμεσού), αποδεχόμενοι την πρόκληση αξιοποίησης αυτού του πολιτιστικού πλούτου, προχώρησαν ως συμμέτοχοι, στον σχηματισμό του παρόντος εταιρικού σχήματος.

Δημόκριτος-Εθνικό-Κέντρο-Έρευνας-logo-110px
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος» αποτελεί το μεγαλύτερο διεπιστημονικό Ερευνητικό Κέντρο της Ελλάδας με περίπου 190 Ερευνητές και Ειδικούς Λειτουργικούς Επιστήμονες και περισσότερα από 500 άτομα ερευνητικό προσωπικό που απασχολείται σε έργα χρηματοδοτούμενα από κρατικά κονδύλια, την Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεθνείς Οργανισμούς και τη Βιομηχανία. Η ομάδα Παλαιοπεριβάλλοντος και Αρχαίων Μεταλλικών Δομών ανήκει στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας (INN) του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και είναι αναγνωρισμένη για τη συνεισφορά της στα διεπιστημονικά πεδία της Αρχαιομετρίας, των Γεωεπιστημών και των Επιστημών του Περιβάλλοντος, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η ομάδα στελεχώνεται από εξειδικευμένο ερευνητικό και τεχνικό προσωπικό με εμπειρία σε θέματα γεωαρχαιολογίας, συντήρησης και αποκατάστασης αρχαίων/ιστορικών αντικειμένων, πολιτιστικής κληρονομιάς, χαρακτηρισμού αρχαιοϋλικών και παλαιοπεριβάλλοντος. Επιπλέον, έχει αναπτύξει στενές συνεργασίες με άλλα ερευνητικά ιδρύματα,  τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και έχει υλοποιήσει πληθώρα χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων. Η ομάδα Παλαιοπεριβάλλοντος και Αρχαίων Μεταλλικών Δομών, ως Επικεφαλής Εταίρος, έχει αναλάβει τη συνολική διαχείριση και τον συντονισμό που απαιτείται για την ομαλή έναρξη, υλοποίηση και ολοκλήρωση του Έργου «ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΤΟΠΟΙ», καθώς και την υλοποίηση παραδοτέων του Έργου σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Εταίρους.
Περισσότερα
Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων-Λογότυπος_h110px
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (ΕΦΑΚΥΚ) υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αποτελεί το κυρίαρχο θεσμικό όργανο του κράτους επί ζητημάτων αρχαιοτήτων στην περιοχή ευθύνης της. Εκ του ρόλου της, βρίσκεται σε άμεση αλληλεπίδραση με τις τοπικές και περιφερειακές/εθνικές Αρχές δρώντας συμβουλευτικά και ελεγκτικά. Η σημαντική δράση της καταδεικνύεται από τη συμμετοχή της σε πλήθος προγραμμάτων (εθνικών/διακρατικών) σχετικά με τη μελέτη, προστασία και διαφύλαξη των αρχαιοτήτων, την επιστημονική έρευνα και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου «ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΤΟΠΟΙ», η ΕΦΑΚΥΚ, ως η πλέον κατάλληλη (με χωρική αρμοδιότητα στις επιλέξιμες περιοχές του Έργου) αναλαμβάνει την υλοποίηση σημαντικού αριθμού δράσεων.
Περισσότερα
Δήμος Σίφνου-λογότυπο-110px

Ο Δήμος Σίφνου αποτελεί τη διοικητική Αρχή. Έχει επιδείξει εξαίρετη αποτελεσματικότητα στις δραστηριότητες δημιουργίας τουριστικών οδεύσεων και στη διαφύλαξη της ιδιαιτερότητας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Σίφνου. Επίσης, έχει υποστηρίξει ερευνητικές δραστηριότητες ελληνικών και ξένων επιστημονικών ιδρυμάτων που έχουν αναληφθεί στα όρια της αρμοδιότητάς του. Μέσω του Έργου «ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΤΟΠΟΙ», ο Δήμος αναγνωρίζει τις δυνατότητες που αναδύονται για την περιοχή και συμμετέχει ενεργά στηρίζοντας τις επιμέρους δράσεις. Με την εμπειρία του από άλλα έργα ανάδειξης της περιοχής, τις διοικητικές δομές και το προσωπικό του θα συμβάλλει ουσιαστικά στην υλοποίηση των δράσεων του Έργου.

Περισσότερα
Πανεπιστήμιο-Κύπρου-Ερευνητική-Μονάδα-Αρχαιοτήτων-λογότυπο-110px
Η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας (ΕΜΑ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, η πρώτη ερευνητική μονάδα του ιδρύματος, ιδρύθηκε το 1991 με απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης με σκοπό την έρευνα και τη διδασκαλία του αρχαίου πολιτισμού της Κύπρου καθώς και των γειτονικών Πολιτισμών της Μεσογείου. Στη διάρκεια των 30 ετών από την ίδρυσή της, η ΕΜΑ κατέκτησε ανταγωνιστική κατάταξη στη διεθνή αξιολόγηση της QS World University Rankings και βρέθηκε μεταξύ των 101-150 κορυφαίων πανεπιστημίων στην Αρχαιολογία για το 2019 και 2020, γεγονός το οποίο καταδεικνύει το διεθνές προφίλ των μελών της στην έρευνα και τη διδασκαλία. Τα τελευταία χρόνια, η ΕΜΑ διανύει μία εξαιρετικά δυναμική τροχιά ανάπτυξης. Μέσα από το συντονισμό καινοτόμων ερευνητικών έργων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Κυπριακή Δημοκρατία και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων στην Κύπρο και στο εξωτερικό, η ΕΜΑ συνεχίζει να συμβάλλει στη μελέτη του Μεσογειακού χώρου, συμμετέχει ενεργά σε σχετικές συζητήσεις με την αρχαιολογική κοινότητα και επιδιώκει τη διεθνή δικτύωση. Η έρευνα της ΕΜΑ στο πεδίο και στο εργαστήριο διεξάγεται μέσα από διεπιστημονικές προσεγγίσεις, περιλαμβάνοντας τις Ανθρωπιστικές και τις Θετικές Επιστήμες, από την αρχαιολογική θεωρία και τα ερμηνευτικά μοντέλα, ως την έρευνα πεδίου, τις εργαστηριακές αναλύσεις και τις ψηφιακές εφαρμογές. Ταυτόχρονα, η εφαρμογή διεπιστημονικών προσεγγίσεων στην έρευνα και σύγχρονων μεθόδων στη «διδασκαλία μέσω της έρευνας» συμβάλλουν στην ανάπτυξη πολλαπλών δεξιοτήτων των φοιτητών της και στην ελεύθερη διαμόρφωση των ενδιαφερόντων τους. Η ΕΜΑ έχει στο ενεργητικό της πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων σχετικών με τη διεπιστημονική μελέτη της αρχαίας μεταλλευτικής βιομηχανίας, της αρχαίας μεταλλουργίας και μεταλλοτεχνίας σε συνεργασία με ξένα ιδρύματα/πανεπιστήμια που έχουν ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία, καθιστώντας την έναν από τους πρωτοπόρους στο πεδίο της αρχαιολογικής έρευνας και ιδιαίτερα στον τομέα της αρχαιομεταλλουργίας.
Περισσότερα
Κοινότητα-Ασγάτας - 110px
Η Κοινότητα Ασγάτας αποτελεί τη διοικητική Αρχή στην αρμοδιότητα της οποίας εντάσσεται η επιλεγμένη περιοχή της Κύπρου. Έχει επιδείξει εξαίρετο έργο στη δημιουργία υποδομών και στις δραστηριότητες για τη διάσωση και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής αλλά και άλλων περιοχών της Κύπρου. Μέσω του Έργου «ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΤΟΠΟΙ», η Κοινότητα Ασγάτας αναγνωρίζει τις δυνατότητες που αναδύονται για την περιοχή και συμμετέχει ενεργά στηρίζοντας και συμβάλλοντας ουσιαστικά στις επιμέρους δράσεις.
Περισσότερα

INTERREG V-A "ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ"

ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΤΟΠΟΙ

Το Πρόγραμμα Συνεργασίας (ΠΣ) Interreg V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ)
και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η δημιουργία της ιστοσελίδας συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του ονόματος του δικαιούχου και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικατοπτρίζει τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των συμμετεχουσών χωρών και της διαχειριστικής αρχής.

Powered by Easy Dot

Click to access the login or register cheese
Μετάλλων Τόποι - Λογότυπο

Έργο σε εξέλιξη...