Search
Close this search box.

ΣΙΦΝΟΣ

Η Σίφνος, είναι ένα από τα μεταλλοφόρα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων και παρέχει τεκμήρια εκμετάλλευσης και επιτόπιας παραγωγής μετάλλων, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν.
Το έδαφος της Σίφνου περιέχει ορυκτό πλούτο και μεταλλεύματα σιδήρου, χαλκού, μολύβδου, μαγγανίου, γαληνίτη, μαγνησίου κ.λ.π. Στην αρχαιότητα λειτουργούσαν τα περίφημα μεταλλεία χρυσού και αργύρου. Η εξορυκτική δραστηριότητα και η παραγωγή μετάλλων έλαβαν χώρα, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα σε τρεις περιόδους, κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, κατά την Αρχαϊκή και Κλασική κατά τις οποίες αξιοποιήθηκαν αργυρομολυβδούχα μεταλλεύματα και κατά τον 19ο και 20ο αιώνα, οπότε και αναπτύχθηκαν μεταλλεία σιδήρου στο νησί.

Από τα αρχαιολογικά ευρήματα τεκμαίρεται ότι η μεταλλουργία στο νησί γνώρισε μεγάλη ακμή κατά την 3η χιλιετία π.Χ.. Η Σίφνος υπήρξε ένα από τα πλουσιότερα μέρη του αρχαίου κόσμου κατά την αρχαϊκή και πρώιμη κλασική περίοδο, χάρη στα χρυσωρυχεία, τα αργυρωρυχεία και την ανάπτυξη της κεραμικής τέχνης. Η επωνυμία της «Παναγίας της Χρυσοπηγής», απηχεί ακόμη και σήμερα τη φήμη τους. Οι Σιφνιοί ήταν οι πρώτοι που έκοψαν χρυσό νόμισμα και οι πρώτοι που χάραξαν και τις δυο όψεις των νομισμάτων. Επίσης χαρακτηριστικό δείγμα της ακμής του νησιού είναι η ανοικοδόμηση, το 525 π.Χ., του γνωστού «Θησαυρού των Σιφνίων» στο Ιερό των Δελφών, ενός κτηρίου ιωνικού ρυθμού με πλούσια γλυπτική διακόσμηση, ιδιαίτερη αισθητική και καλλιτεχνική αξία που ήταν και το πρώτο ολομάρμαρο κτήριο της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Κατά τις μεταγενέστερες περιόδους, το πλήθος των αρχαίων Πύργων- με κορυφαίο παράδειγμα τον Άσπρο Πύργο επάνω από τις Σαούρες-, που χρονολογούνται στην ύστερη κλασική και ελληνιστική περίοδο και βρίσκονται κτισμένα κοντά σε μεταλλεία, θεωρήθηκαν οχυρές κατασκευές, που έχουν σχέση με αυτά.

Την ονομασία «Σίφνος» το νησί την οφείλει στον Σίφνο, γιο του Αττικού ήρωα Σούνιου και πρώτου οικιστή του νησιού, ή σύμφωνα με άλλη εκδοχή, στο επίθετο «σιφνός» που σημαίνει «κενός – κούφιος» και παραπέμπει στην ύπαρξη πολυάριθμων στοών, αποτέλεσμα της έντονης μεταλλευτικής δραστηριότητας.
Κατά τα νεότερα χρόνια- οι δραστηριότητες εγκαταλείφθηκαν πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο- η εκμετάλλευση των ορυχείων έγινε για την εξόρυξη σιδήρου. Επίκεντρο της νεότερης δραστηριότητας ήταν τόσο η περιοχή της Βορεινής, Καψάλου και Ξερόξυλου, όσο και του Αποκοφτού. Σκάλες φόρτωσης διασώζονται στον Φάρο στο Γλυφό, αλλά και στις Καμάρες όπου ακόμη είναι ορατό τμήμα της καμινάδας κλιβάνου μεταλλουργικού.

Μέσω του Έργου «MΕΤΑΛΛΩΝ ΤΟΠΟΙ», επιτυγχάνεται η ανάδειξη αυτής της πανευρωπαϊκής σημασίας μεταλλευτικής-μεταλλουργικής κληρονομιάς της Σίφνου. Οι δράσεις που υλοποιούνται αφορούν σε έργα υποδομής, όπως η κατασκευή Κέντρου Ανάδειξης της Φυσικής και Γεω-Μεταλλουργικής Κληρονομιάς της Σίφνου, η εγκατάσταση μόνιμης έκθεσης γεωλογικών-μεταλλευτικών δειγμάτων, η καταγραφή και τεκμηρίωση αρχαιο-μεταλλευτικών θέσεων, η χωροθέτηση, διαμόρφωση και σήμανση περιηγητικών διαδρομών-μονοπατιών, η εγκατάσταση πιλοτικού συστήματος παρακολούθησης διαχείρισης επισκεψιμότητας της περιοχής των προϊστορικών και αρχαίων μεταλλείων Αγ. Σώστη, η ψηφιακή αποτύπωση αρχαιο-μεταλλευτικών/μεταλλουργικών θέσεων και περιηγητικών διαδρομών-μονοπατιών, καθώς και η τρισδιάστατη αποτύπωση μεταλλουργικών στοών στην περιοχή των αρχαίων μεταλλείων του Αγ. Σώστη.

ΕΙΚΟΝΕΣ

Φωτογραφίες: ©Giannis Kontos

INTERREG V-A "ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ"

ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΤΟΠΟΙ

Το Πρόγραμμα Συνεργασίας (ΠΣ) Interreg V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ)
και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η δημιουργία της ιστοσελίδας συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του ονόματος του δικαιούχου και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικατοπτρίζει τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των συμμετεχουσών χωρών και της διαχειριστικής αρχής.

Powered by Easy Dot

Click to access the login or register cheese
Μετάλλων Τόποι - Λογότυπο

Έργο σε εξέλιξη...