Η σύγχρονη μεταλλευτική δραστηριότητα γνώρισε άνθηση μετά τα μέσα του 19ου αιώνα και έχει αφήσει διάσπαρτα στο νησί της Κύθνου χαρακτηριστικές εγκαταστάσεις και κτήρια. Εντυπωσιακές εγκαταστάσεις από αυτή τη δραστηριότητα είναι ορατές σήμερα σε διάφορα σημεία του νησιού (Κακόβολο, Ζογκάκι, Λεύκες, Δρυοπίδα, Μηλιές, Παναγία Κανάλα, Άγιος Δημήτριος κ.α.). Κατάλοιπα της σύγχρονης μεταλλευτικής δραστηριότητας στο νησί αποτελούν στοές, εγκαταλελειμμένες μεταλλευτικές εγκαταστάσεις και σκάλες φόρτωσης.
Το Έργο «MΕΤΑΛΛΩΝ ΤΟΠΟΙ» υλοποίει στοχευμένες δράσεις ανάδειξης και προβολής αυτής της εξέχουσας σημασίας μεταλλευτικής-μεταλλουργικής ιστορίας της Κύθνου. Πιο συγκεκριμένα, δημιουργείται Ενημερωτικός Σταθμός Γεω-Μεταλλουργικής Κληρονομιάς ο οποίος στεγάζεται εντός του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Κύθνου, ενώ πραγματοποιείται η καταγραφή και η τεκμηρίωση αρχαιο-μεταλλευτικών θέσεων, καθώς και ο καθαρισμός, η σήμανση και η ψηφιακή αποτύπωση αρχαιο-μεταλλευτικών θέσεων και περιηγητικών διαδρομών.
Κατάλοιπα της μεταλλευτικής δραστηριότητας είναι εμφανή σε διάφορα σημεία της Κύθνου
Το Πρόγραμμα Συνεργασίας (ΠΣ) Interreg V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ)
και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.
Powered by Easy Dot
Έργο σε εξέλιξη...