Από τα αρχαιολογικά ευρήματα τεκμαίρεται ότι η μεταλλουργία στο νησί γνώρισε μεγάλη ακμή κατά την 3η χιλιετία π.Χ.. Η Σίφνος υπήρξε ένα από τα πλουσιότερα μέρη του αρχαίου κόσμου κατά την αρχαϊκή και πρώιμη κλασική περίοδο, χάρη στα χρυσωρυχεία, τα αργυρωρυχεία και την ανάπτυξη της κεραμικής τέχνης. Η επωνυμία της «Παναγίας της Χρυσοπηγής», απηχεί ακόμη και σήμερα τη φήμη τους. Οι Σιφνιοί ήταν οι πρώτοι που έκοψαν χρυσό νόμισμα και οι πρώτοι που χάραξαν και τις δυο όψεις των νομισμάτων. Επίσης χαρακτηριστικό δείγμα της ακμής του νησιού είναι η ανοικοδόμηση, το 525 π.Χ., του γνωστού «Θησαυρού των Σιφνίων» στο Ιερό των Δελφών, ενός κτηρίου ιωνικού ρυθμού με πλούσια γλυπτική διακόσμηση, ιδιαίτερη αισθητική και καλλιτεχνική αξία που ήταν και το πρώτο ολομάρμαρο κτήριο της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Κατά τις μεταγενέστερες περιόδους, το πλήθος των αρχαίων Πύργων- με κορυφαίο παράδειγμα τον Άσπρο Πύργο επάνω από τις Σαούρες-, που χρονολογούνται στην ύστερη κλασική και ελληνιστική περίοδο και βρίσκονται κτισμένα κοντά σε μεταλλεία, θεωρήθηκαν οχυρές κατασκευές, που έχουν σχέση με αυτά.
Μέσω του Έργου «MΕΤΑΛΛΩΝ ΤΟΠΟΙ», επιτυγχάνεται η ανάδειξη αυτής της πανευρωπαϊκής σημασίας μεταλλευτικής-μεταλλουργικής κληρονομιάς της Σίφνου. Οι δράσεις που υλοποιούνται αφορούν σε έργα υποδομής, όπως η κατασκευή Κέντρου Ανάδειξης της Φυσικής και Γεω-Μεταλλουργικής Κληρονομιάς της Σίφνου, η εγκατάσταση μόνιμης έκθεσης γεωλογικών-μεταλλευτικών δειγμάτων, η καταγραφή και τεκμηρίωση αρχαιο-μεταλλευτικών θέσεων, η χωροθέτηση, διαμόρφωση και σήμανση περιηγητικών διαδρομών-μονοπατιών, η εγκατάσταση πιλοτικού συστήματος παρακολούθησης διαχείρισης επισκεψιμότητας της περιοχής των προϊστορικών και αρχαίων μεταλλείων Αγ. Σώστη, η ψηφιακή αποτύπωση αρχαιο-μεταλλευτικών/μεταλλουργικών θέσεων και περιηγητικών διαδρομών-μονοπατιών, καθώς και η τρισδιάστατη αποτύπωση μεταλλουργικών στοών στην περιοχή των αρχαίων μεταλλείων του Αγ. Σώστη.
Φωτογραφίες: ©Giannis Kontos
The creation of this webpage is co-funded by the European Union (European Regional Development Fund) and by national resources of Greece and Cyprus. The content of the website is the sole responsibility of the beneficiary and can in no way reflect the views of the European Union, the participating countries and the managing authority.
Powered by Easy Dot
Project under development...